De voedselbank. Bittere nood-zaak?

De voedselbank. Over het fenomeen zijn de meningen verdeeld. Waar de één zeker weet dat er in een rijk, goed georganiseerd land geen behoefte is aan ondersteuning in de vorm van voedselbanken, weet de ander even zeker dat die ondersteuning wel degelijk nodig is. 

NABESCHOUWING
► ‘Honger mogen we niet tolereren’ (verslag Barneveldse Krant)
► ‘Maak adressen ‘armen’ bekend’ (nieuwsbericht Barneveldse Krant)

Tijdens het Schaffelaarpodium ontmoeten voor- en tegenstanders elkaar op het podium. Het zijn de Barneveldse VVD-fractievoorzitter Adriaan Guldie en Jan Vreeke die tegen de voedselbank zullen pleiten. Daar tegenover staan René Slotboom van de Voedselbank Amersfoort en Thomas Kool, voorzitter van de diaconie van de Hervormde Gemeente Voorthuizen. Al verzorgt dit viertal de aftrap, u als publiek hoeft uw mening niet onder stoelen of banken te steken. Kom en praat mee over een onderwerp dat de gemoederen in Barneveld danig bezighoudt.

De debaters
Adriaan Guldie (foto links) is fractievoorzitter van de Barneveldse VVD. Zijn fractie noemt de voedselbank een ‘schandvlek’ op Barneveld. ‘De Voedselbank moet niet haar eigen vraag creëren’, zei Guldie in december. Volgens hem wordt de kern van het armoedeprobleem, het leren omgaan met geld, onvoldoende aangepakt.

Jan Vreeke is lid van het Diaconaal Netwerk in Barneveld. Hij schreef in oktober Armoede in Barneveld? waarin hij de voedselbank hevig bekritiseert. ‘Het is een hobby van een paar mensen’, aldus Vreeke. ‘Hooguit is er nog een politiek ideaal als achtergrond en vinden ze dat er een politiek statement gemaakt moet worden tegen een regering die niet van hun keuze is (…) Maar het blijft symptoombestrijding van een probleem dat veel dieper zit en dat met voedselbanken niet zal worden opgelost!’

René Slotboom (aan de rechterkant op de foto rechts) is coördinator van de Voedselbank Amersfoort. Ook is hij straatadvocaat.

Thomas Kool is voorzitter van de diaconie van de Hervormde Gemeente Voorthuizen. Hij ziet veranderingen die het nodig maken dat de kerken zich opnieuw bezinnen op hun diaconale rol in de samenleving. De armoede neemt toe en het overheidsbeleid is daar volgens hem debet aan. Mensen met een uitkering hebben minder in de portemonnee dan eerst. Als je je dat realiseert, kun je als kerken niet doen alsof er niets aan de hand is, aldus Kool in de Barneveldse Krant.

Relevante links
www.voedselbank.nl
www.vvdbarneveld.nl
www.hervormdvoorthuizen.nl