Buren van ver. Hoe dichtbij zijn ze?

BARNEVELD – Stichting Schaffelaarpodium Barneveld organiseert op donderdag 8 oktober in de bibliotheek van Barneveld een debat over de plaats van politiek/humanitaire vluchtelingen in de Barneveldse samenleving. De slogan ditmaal: Buren van Ver. Hoe dichtbij zijn ze?

NABESCHOUWING
► Klik hier voor een uitgebreid beeldverslag

Hoe gastvrij zijn Nederlanders voor deze vluchtelingen, die hier, vaak op de vlucht voor het regime in het land van herkomst, een totaal nieuw leven moeten beginnen? Is het echt zo dat vluchtelingen harder moeten werken om zich een plaats te bemachtigen in de samenleving, of berust die stelling op een vooroordeel? En hoe groot is hun eigen verantwoordelijkheid zelf Nederland te leren kennen? En wat als het land van herkomst weer veilig is? Gaan ze dan terug of biedt Barneveld genoeg om voor te blijven?

Dat zijn de sleutelvragen van de negende editie van het Schaffelaarpodium. Onder leiding van avondvoorzitter Kees van der Werf buigt een panel van ervaringsdeskundigen zich over een aantal prikkelende stellingen. Zoals altijd krijgt het publiek daarnaast een prominente rol; hoe staat het volgens u met de ontvangst van vluchtelingen in Barneveld?

De debatavond is geïnspireerd op het boek ‘Buren van ver’ van Annelies Barendrecht en oud-gemeentearchivaris Gerjan Crebolder, waarvan het eerste exemplaar op de debatavond wordt uitgereikt.

Het boek portretteert een vijftiental politieke en humanitaire vluchtelingen, die voornamelijk in de gemeente Barneveld terecht zijn gekomen. ,,Het boek is bedoeld om de politiek/humanitaire vluchteling een gezicht te geven”, zegt Barendrecht. ,,De portretten staan voor de verhalen van velen, in het hele land, over de hele wereld.” Het eerste exemplaar van de publicatie wordt op de debatavond overhandigd aan veertien van de vijftien vluchtelingen die in het boek zijn geportretteerd. Bovendien geven de auteurs een toelichting op de drijfveren voor het schrijven ervan.