Heeft de lokale journalistiek toekomst?

In een wereld waarin het internet continu nieuws levert, hebben de betaalde kranten het moeilijk. De Barneveldse Krant is één van de laatste onafhankelijke lokale dagbladen in Nederland. Een unieke positie, maar ook een uitdagende. Wegener experimenteerde in Barneveld met een gratis uitgave, maar schroefde de frequentie al snel terug. Uitgevers voeren bezuinigen door die het voortbestaan moeten garanderen, maar raken daarmee ook de inhoud. Lezers maken zich zorgen over het aantal pagina’s, maar ook over de kwaliteit van het lokale nieuws.

Piet_bakker_ictTijdens het SchaffelaarPodium op 25 april in de Bibliotheek te Barneveld staat het podium in het teken van lokale nieuwsmedia. Speciale gast deze avond is Piet Bakker. De heer Bakker is als lector Massamedia en digitalisering verbonden aan de Hogeschool Utrecht. Hij doet onderzoek naar de effecten die onder andere digitalisering hebben op de huidige journalistieke praktijk. Op het podium zal hij zijn visie op de huidige stand van de journalistiek belichten, de mogelijkheden en de uitdagingen.

Met de zaal wordt gediscussieerd over kwaliteit en betaalbereidheid. Wat zijn de consequenties voor de lokale samenleving als de journalist als kritische verslaggever afwezig blijft bij bijvoorbeeld de gemeenteraadsvergaderingen en de prikbord functie van de krant verloren gaat? Blijft de volwaardige krant overeind? Er zijn bestuursleden van het BDU concern aanwezig om in te spelen op de vraag, wat deze ontwikkeling voor onze regio betekent.

Zijn de sociale media en gratis internetwebsites zoals 112-Barneveld instaat om deze nieuwsvoorziening over te nemen? Daarbij beschikt Barneveld ook nog over een eigen radio omroep, Radio Barneveld en kunnen we als Gelderlanders kijken naar Omroep Gelderland. Welke rol spelen zij nu en in de toekomst?

Het SchaffelaarPodium nodigt u van harte uit te komen luisteren of mee te discussieren op 25 april om 20:00, zaal open 19:30, in de Bibliotheek te Barneveld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *