Koningsdag: wat moeten we er mee?

Afgelopen mei heeft de Oranjestichting Barneveld besloten de viering van Koningsdag niet voort te zetten. De maat was vol volgens de voorzitter omdat er tegenwerking ervaren werd door de gemeente, de middenstand, de horeca en het publiek. En de vrijwilligers werden onheus bejegend en zelfs bedreigd. Tegelijkertijd hebben velen zich afgevraagd hoe Koningsdag in het oranje-gezinde Barneveld kan verdwijnen.

Plaatsen we het Oranjehuis niet meer zo hoog en we genieten liever van een vrije dag zonder activiteiten? Is er nog motivatie bij de bevolking of kan het feest bij de vuilnisbak? Is Oranje slechts de vlag die de lading dekt voor een feestje? Mogelijk is het een maatschappelijke ontwikkeling met individualisering waarbij we niet meer gezamenlijk willen vieren maar liever snel een like op facebook geven. Echter in de andere kernen binnen de gemeente gaat wel alles gewoon door.

Een andere mogelijkheid is dat gemeente, middenstand en horeca dezelfde individualisering kennen en dat er geen gemeenschapsgevoel voorop staat en ze zodoende allerlei technische en financiële blokkades opwerpen. Dit geldt niet alleen voor Koningsdag maar voor alle evenementen binnen de gemeente, waarmee het voor alle openbare feesten een probleem vormt?

Als Podium zien we een algemeen probleem en tevens vele meningen. Het wordt een goede gelegenheid om in dit in een gesprek met elkaar te delen op het Schaffelaarpodium, waar meningen van elkaar mogen verschillen zonder consequenties. Iedereen die zich aangesproken voelt is uitgenodigd op donderdagavond 27 september 2018 (inloop 19:30,
begin 20:00) in de bibliotheek te Barneveld.

Agenda
Datum: donderdagavond 27 september 2018
Zaal open: 19.30 uur
Begin: 20.00 uur
Locatie: Bibliotheek, Nieuwstraat 29 Barneveld