De vrijwilliger… werkt!

Een actieve burger is noodzakelijk anno 2011.

In het jaar 2011 viert de Europese Unie het Jaar van de Vrijwilliger. Waar critici de vinger op individualiserende burger leggen en de samenleving als een ‘ik-doe-het-zelf’-maatschappij bestempelen, zijn Nederlanders ondertussen bijzonder gelukkig met hun eigen leven. Anderzijds kunnen veel voorzieningen waar zij gebruik van maken tegenwoordig alleen nog bestaan dankzij vrijwilligers.

In de zorg, het onderwijs, sport, musea, kerken, culturele instellingen en op de buurtbus zijn vrijwilligers niet meer weg te denken. Zonder hen houden veel voorzieningen op te bestaan. Sinds 1989 daalt het percentage Nederlanders die vrijwilligerswerk verrichten. Op dit moment zet 40 procent van de bevolking zich belangeloos in. Steeds meer taken rusten op de schouders van een slinkende groep actieve burgers.

Het SchaffelaarPodium organiseert een debatavond over ‘de vrijwillige’ vrijwilliger. Mag de samenleving een actieve bijdrage van burgers verwachten en kan een terugtrekkende overheid op u rekenen om ‘noodzakelijke’ taken te verrichten?

10 mei 2011 Bibliotheek Barneveld

Staatssecretaris Velhuijzen van Zanten over vrijwilligerswerk